Actualitatea ambasadei

Comunicat de presă - Consultarea reprezentanților partidelor politice și ai asociațiilor cetățenilor români din Marea Britanie cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a organizat miercuri, 6 martie 2019, o sesiune de consultări cu reprezentanții partidelor politice și ai asociațiilor cetățenilor români din Marea Britanie privind organizarea și desfășurarea Alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.

Au dat curs invitației lansate de ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache, reprezentanți ai PSD, PNL, Alianței USR-PLUS, ProRomânia, Platforma România 100, Diaspora pentru România, Mișcarea Diaspora Unită.

Am dorit să avem această discuție pentru a afla opiniile și propunerile dumneavoastră asupra acestor chestiuni. Le vom analiza cu maxim de deschidere şi atenţie și vom vedea în ce măsură le putem pune în practică”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.

Acesta a subliniat că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu Consulatul General de la Manchester și cu Consulatul General de la Edinburgh, vor depune toate eforturile în vederea asigurării celor mai bune condiții pentru exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români aflați în Marea Britanie.

Reprezentanții partidelor politice și ai asociațiilor românilor din Marea Britanie au înaintat în cadrul discuțiilor o serie de propuneri privind înființarea de noi secții de votare. În context a fost reiterat faptul că organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc de către Ministerul Afacerilor Externe.

Cu privire la propunerile de înființare a secțiilor de votare pe care Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord le va înainta Ministerului Afacerilor Externe, acestea vor ține cont de interesul manifestat de comunitățile de români și de solicitările avansate de aceştia, în cadrul criteriilor stabilite de MAE.

Un alt principiu important care va fundamenta evaluarea cu privire la numărul şi dispunerea geografică a secţiilor de votare de pe teritoriul Marii Britanii este cel al rezonabilității, respectiv caracterul limitat al resurselor umane, logistice şi financiare aflate la dispoziţia MAE şi a misiunilor diplomatice. S-a agreat asupra importanţei deosebite a sprijinului din partea membrilor comunității românești pentru crearea secțiilor de votare propuse spre înființare în afara sediilor misiunilor diplomatice ale României în Marea Britanie, aceștia manifestându-și disponibilitatea de a se implica de-a lungul acestui proces, începând cu identificarea posibilelor locații, participarea la asigurarea componentei logistice și a resursei umane, astfel încât alegerile din 26 mai 2019 să se desfășoare în condiții optime.

 

Galerie Foto

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …