Actualitatea ambasadei

Intervenția telefonică a șefului Secției Consulare a Ambasadei României la Londra, Valentin Muntean, în cadrul emisiunii Articolul VII

Intervenția telefonică a șefului Secției Consulare a Ambasadei României la Londra, Valentin Muntean, în cadrul emisiunii Articolul VII, difuzată la TVR Internațional în data de 13.02.2019

 

Moderator: Înțeleg că pregătiți și oferiți o serie de informații pentru momentul acesta critic. Ne puteți explica? Din ce am înțeles, există mai multe variante vehiculate, una din acestea fiind EU Settlement Scheme, care grupează cetățenii UE în funcție de anii pe care i-au petrecut în Marea Britanie (settled status și pre-settled status). Ne puteți detalia efectiv ce se întâmplă și care este semnificația acestor informații?

Valentin Muntean: În primul rând Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Londra este preocupată de întreg acest proces pentru a putea gestiona valul de informație și multitudinea de informații care vor apărea în aceste...deja apar și vor apărea în această perioadă. La nivelul Ambasadei României la Londra s-a creat un compartiment “BREXIT” format dintr-un diplomat și trei funcționari ai secției consulare, care participă la întâlniri organizate de către Home Office (Ministerul de Interne), urmăresc întreg procesul și pun la dispoziția cetățenilor români o serie de informații... să-i ajutam să înteleagă ce se întamplă în aceste zile și practic care sunt drepturile lor, ce se întâmplă pe viitor.

Am creat pe pagina noastră de internet londra.mae.ro o secțiune Brexit unde actualizăm informația pe masură ce exista noutăți. Din punctul nostru de vedere, principalele elemente privesc cele două variante/situații – Deal și No-Deal – adică o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană cu un acord și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. Acum, bineînțeles că toată lumea dorește un acord.

M: Când spuneți toată lumea, vă referiți la statele membre UE...

VM: Și autoritațile britanice își doresc un acord. În această variantă, care este una fericită, practic, nimic nu se schimbă momentan în drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie. Noi vorbim acum de prezent, pentru că prezentul este cel mai important. Cetățenii români trebuie să înțeleagă, să fie calmi, pur și simplu să urmărească ceea ce se întâmplă în jurul lor în spațiul public și, să reacționeze după cum consideră de cuviință. De exemplu, în această perioadă autoritațile britanice au lansat cele două platforme pe care le-ați menționat: obținerea pre-settled și statutului de settled. Cei care au până în 5 ani vor depune pentru pre-settled, cei care au peste 5 ani deja vor depune pentru statutul de settled.

M: De ce este important din punctul dvs. de vedere sau al autorităților britanice diferențierea aceasta între 5 ani plus sau minus?

VM: Perioada deja locuită în Marea Britanie face totuși diferența între statutul de rezident pe care-l vor primit la acest moment. Unele persoane se încadrează în pre-settled adică încă nu au perioada locuită în Marea Britanie și nu pot să aplice pentru settled. Cei care au peste 5 ani vor depune pentru settled. Nu este o diferență extraordinară, drepturile lor de a călători, de a munci sunt aceleași. Pur și simplu sunt două categorii de documente care li se emit, două înregistrări distincte. Ceea ce este important, este că persoanele în această etapă pot să depună online, pe baza pașapoartelor electronice...

M: Ce fel de informații trebuie depuse/completate/ declarate?

VM: Datele personale. În prima fază fac dovada identității și a calității de cetățean european și apoi dânșii își încarcă în aplicația inforamatizată documente prin care își justifică perioada locuită în Marea Britanie. În funcție de aceste documente, cei de la Home Office, funcționarii statului britanic...

M: Dar sunt în formular și informații legate de chestiuni cum ar fi sănătatea?

VM: Nu, Unul dintre aspectele prezente în formular este cel privind istoricul juridic. La un moment dat, probabil, se va aplica o măsură de verificare și, atunci, în masura în care autoritațile britanice consideră că anumite persoane nu sunt dezirabile, acele persoane nu vor primi acest statut... și este posibil să se aștepte la o astfel de situație.

M: Practic, această variantă este aceea în care va exista un acord, sau se va aplica și în situația în care nu va exista un acord?

VM: În situația în care nu va fi un acord, cetățenii europeni care se vor afla în UK înainte de 29 Martie 2019 vor putea să rămână în UK fără nici un fel de problemă. Cetățenii europeni vor avea dreptul în continuare să revină în Marea Britanie, chiar după o absență mai mica de 5 ani. Nu va fi o perioadă de tranziție, legislația europeană nu se va mai putea aplica începând cu 29 Martie 2019, iar termenul limită de înregistrare, care este un element foarte important, devine de 21 de luni de la data încetării aplicării legislației UE, respectiv 31 Decembrie 2020.

M: Dar ce fel de drepturi? Care ar fi diferența? Ce fel de drepturi ar putea să fie afectate?

VM: Deptul la muncă ar putea fi restricționat în primul rand, pentru că cel de a călători, cel mai probabil, nu va fi restricționat, iar persoanele vor putea să călătorească până la 90 de zile fără viză, inclusiv în baza cărții de identitate. Însă dreptul lor de a rămâne și de a putea lucra în Marea Britanie depinde practic de aplicarea pentru un statut aici în Marea Britanie.

M: Spuneți-ne un pic și despre această aplicație mobilă a guvernului britanic lansată în ianuarie. La fel, ea este legată tot de statutul acesta de rezident permanent, nu?

VM: Este practic o faă de pretestare, dânșii de aceea practic s-au adresat unor categorii limitate de cetățeni, celor care sunt posesori ai pașapoartelor biometrice și momentan funcționează de pe aparatele Android. Dânșii probabil își testează capacitatea de a gestiona această problematică. Nu este obligatoriu pentru cetățenii români să aplice, momentan există această taxă, iar dupa data de 29 martie 2019 practic toți cetățenii europeni vor putea să aplice. Cei care au plătit taxa, înțelegem că vor primi un refund, li se vor restitui banii și practic nu va exista o taxă pentru înregistrare.

M: Dar în cazul celui mai rău scenariu posibil, al unui No Deal, va mai exista... spuneați că va fi un pic diferită perioada aceasta de implementare. Ce se va întâmpla cu familia celor care trăiesc acolo, în ce condiții mai pot veni, lucra, întregi familia? Îi va fi simplu să își aducă familia?

VM: În cazul unui No-deal nu putem spune de pe acum ceea ce se va întampla. Tocmai asta estea ideea, că nu există un acord. Un minim de informații sunt acestea: nu vor exista schimbări cel puțin pe legislația de călătorie în Marea Britanie și de muncă până la data de 31 Decembrie 2020. De asemeana, cetățenii europeni, respectiv români vor putea călători în Marea Britanie în baza cărții de identitate până pe 1 ianuarie 2021. Este o informație limitată la acest moment. Avem asigurări că acestea vor fi regulile care vor fi aplicate.

Ideea este că discutăm acum în marja unei luni - unei luni jumate până la 29 martie, în condițiile în care de la o zi la alta apar alte elemente. Este important ca cetățenii români să fie legați la o sursă de informare caât mai oficială. Întelegem că mulți dintre ei nu urmăresc autoritațile britanice, sursele media sau paginile de internet oficiale. De aceea îi rugăm foarte mult să urmărească pagina Ambasadei României la Londra, paginile de Facebook, unde pe măsura ce avem noutăți vis-a-vis de evoluția acestui proces le vom posta. Este obligația noastră și dorința noastră de a-i ține cât mai bine informați cu privire la acest proces.

 

 

În prim plan

Study programmes in English Language organised by the University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia, Romania

04.06.2019

The University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia offers study programmes in English Language (Archaeology, Business Administration, Informatics – Master’s degree of Business Administration). …

COMUNICAT Sesiunea de informare despre drepturile cetățenilor români post-Brexit în Marea Britanie

22.03.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene la Londra, a organizat joi, 21 martie 2019, o sesiune de informare cu…