Actualitatea ambasadei

Sesiunea de informare privind accesarea fondurilor nerambursabile ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Sâmbătă, 2 februarie 2019, Ambasada României la Londra a găzduit o sesiune de formare privind accesarea de finanțări nerambursabile oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Sesiunea,  susţinută de directorul Direcției Juridice și Proiecte pentru Comunități din cadrul MRP, doamna Ana-Maria Bud. face parte din campania de informare desfăşurată în lunile ianuarie – februarie de către MRP în 25 de state cu comunităţi mari de români. Scopul a fost acela de a informa despre existenţa fondurilor, de a încuraja iniţierea de proiecte şi de a oferi consultanţă în acest sens.

 

Reprezentantul Ambasadei României la Londra, domnul Cosmin Onisii, adjunctul şefului de misiune, a evidenţiat discrepanţa dintre proiectele depuse de către mediul asociativ din Marea Britanie şi aprobate  de MRP – doar 8, dintre care au fost aprobate 3 – comparativ cu alte ţări, precum Spania (22 de proiecte primite, 14 aprobate) şi Italia (46 de proiecte primite, 22 aprobate). Acest fapt dovedeşte, pe de o parte, că activismul social al românilor din Marea Britanie este limitat şi, pe de altă parte, că au existat deficienţe în abilitatea comunităţii româneşti din această ţară de a răspunde cerinţelor de accesibilitate la finanțările nerambursabile acordate de MRP, fapt care întăreşte necesitatea unei sesiuni de informare şi consultanţă.

 

Doamna director Ana-Maria Bud a mulţumit Ambasadei şi ICR pentru găzduirea acestui eveniment, precum şi persoanelor prezente şi a prezentat Ghidul Beneficiarului 2019, a cărui formă finală va fi disponibilă pe pagina web a MRP începând cu săptămâna viitoare.

 

Sunt eligibile pentru acordarea de finanțări nerambursabile asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, organizaţiile internaţionale, precum şi persoanele fizice autorizate sau juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate. Proiectele prezentate trebuie să vizeze promovarea identităţii, culturii şi valorilor româneşti în străinătate.

 

Programele de finanţare ale MRP sunt: Cultură („Constantin Brîncuşi”), Mass-media („Mihai Eminescu”), Educaţie („Nicolae Iorga”), Spiritualitate şi tradiţie (Andrei Şaguna”), Societate civilă („Dimitrie Gusti”) şi Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (program valabil numai pentru prima sesiune de finanţare a anului 2019).

 

În anul 2018 MRP a aprobat circa 150 de proiecte şi poate aproba maxim două proiecte per solicitant. Spre deosebire de anul trecut, în 2019 vor exista numai două sesiuni de finanţare, una în lunile februarie – martie şi cealaltă în lunile iulie – august. Solicitantul trebuie să completeze cererea de finanţare disponibilă pe pagina web a MRP şi să o trimită prin e-mail la adresa proiecte@mprp.gov.ro, însoţită de documentele menţionate în Ghidul Beneficiarului 2019.

 

Doamna director Ana-Maria Bud a subliniat că MRP poate oferi consultanţă gratuită atât telefonic, cât şi prin e-mail, persoanelor care doresc să formuleze o cerere de finanţare, pentru a se asigura că respectă toate criteriile de eligibilitate şi că proiectul este structurat corespunzător.

 

Informaţii detaliate privind criteriile de eligibilitate, întocmirea dosarului, încheierea contractului de finanţare, evaluarea MRP la concretizarea proiectului finanţat precum şi alte informaţii pe acest subiect vor fi disponibile în circa o săptămână pe pagina web a MRP, www.mprp.gov.ro

Galerie foto

În prim plan

Study programmes in English Language organised by the University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia, Romania

04.06.2019

The University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia offers study programmes in English Language (Archaeology, Business Administration, Informatics – Master’s degree of Business Administration). …

COMUNICAT Sesiunea de informare despre drepturile cetățenilor români post-Brexit în Marea Britanie

22.03.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene la Londra, a organizat joi, 21 martie 2019, o sesiune de informare cu…