România

Meleşcanu şi Birchall au vorbit cu ambasadorii ţărilor membre UE despre NATO, recentul raport MCV, relaţia cu Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, au participat luni la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, cu care au vorbit, printre altele, despre securitatea Uniunii Europene, NATO, recentul raport MCV ce priveşte România, dar şi relaţiile cu Rusia şi Republica Moldova.

Reuniunea a fost găzduită de Ambasada Olandei la Bucureşti, în numele Preşedinţiei malteze a Consiliului UE.

La reuniune a participat şi ambasadorul Republicii Malta acreditat în România, cu reşedinţa la La Valletta, informează un comunicat al MAE transmis luni AGERPRES.

Prima reuniune a conducerii Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, după instalarea noului guvern, a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională.

În intervenţia sa, ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit la aspecte privind relaţia transatlantică, securitatea şi Strategia Globală a UE, Vecinătatea UE, Republica Moldova, Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, evoluţiile din Orientul Mijlociu. 

Ministrul de Externe a subliniat că România rămâne "un aliat de încredere al SUA şi o ancoră a parteneriatului transatlantic". În viziunea României, "legăturile transatlantice sunt fundamentale pentru Europa şi pentru SUA în aceeaşi măsură".

Meleşcanu a subliniat susţinerea de către România a consolidării rolului UE în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, inclusiv prin avansarea procesului de implementare a documentelor relevante adoptate în domeniu în cursul anului trecut. A pledat pentru coerenţă şi evitarea unor procese paralele, între dezvoltarea rolului Uniunii în domeniul securităţii şi apărării şi rolul NATO. S-a referit la importanţa implementării cu succes a Strategiei Globale pentru Politica Externă şi de Securitate a UE şi a evidenţiat că MAE român îşi va aduce contribuţia la reflecţia în curs la nivelul UE, pe subiectele care vizează problematica securităţii europene.

Ministrul Afacerilor Externe a prezentat abordările României în raport cu statele din Vecinătatea Estică şi a evidenţiat interesul crescut, de natură strategică, pe această dimensiune.

Referitor la Republica Moldova, ministrul de Externe a accentuat progresele înregistrate până în prezent şi a făcut apel la statele membre ale UE, prin ambasadorii prezenţi, să menţină sprijinul pentru procesul de reforme şi pentru aprofundarea cooperării dintre UE şi Republica Moldova.

A subliniat principiile constante ale raportării României la Federaţia Rusă, cu trimitere la evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică şi regiunea Mării Negre, precum şi în lumina deciziilor în domeniu adoptate la nivelul UE şi NATO.

În ceea ce priveşte aspectele regionale, a arătat că prioritare pentru România sunt menţinerea stabilităţii şi securităţii, precum şi ancorarea definitivă a statelor din regiune în structurile europene. De asemenea, a evidenţiat importanţa formulelor de cooperare din perspectiva realizării interconectivităţii regionale, în special în domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii.

A abordat şi cele mai recente evoluţii din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak, şi a analizat implicaţiile diferite ale acestora, inclusiv din punct de vedere al eforturilor în vederea combaterii terorismului.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a abordat o serie de aspecte aflate în dezbaterea curentă la nivelul Uniunii Europene şi de relevanţă deosebită pentru România, respectiv viitorul Uniunii, implicaţiile procesului Brexit, securitatea internă a UE, cu accent pe funcţionarea spaţiului Schengen, gestionarea migraţiei, viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020.

În acest context, ministrul delegat a vorbit despre priorităţile Executivului în domeniul afacerilor europene, accentuând importanţa realizării obiectivului unei Preşedinţii de succes a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 şi evidenţiind principalele demersuri în procesul de pregătire avute în vedere pentru perioada următoare.

"Guvernul a confirmat de fiecare dată ataşamentul pro-european şi angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanţa acordată unităţii, dimensiunii incluzive şi coeziunii, dar şi respectării depline a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obţine rezultate concrete", a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, potrivit comunicatului.

În privinţa gestionării migraţiei, ministrul delegat a reiterat poziţia României de susţinere a cooperării în vederea unui răspuns comun în plan UE şi de intensificare a dialogului cu statele de origine şi de tranzit pentru abordarea cauzelor profunde ale fenomenului.

În acest sens, a evidenţiat contribuţia consistentă a României la realizarea acestor obiective, ţara noastră fiind un contributor robust la eforturile de securizare a frontierei Uniunii Europene, aspect relevant şi din perspectiva obiectivului de aderare la spaţiul Schengen.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidenţiat importanţa negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a accentuat importanţa acestuia pentru îndeplinirea obiectivelor de convergenţă şi creştere, ca bază pentru avansarea ansamblului politicilor UE.

În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat "progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie, şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exerciţiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei", arată sursa citată.

Cu această ocazie, ministrul delegat a informat corpul diplomatic cu privire la progresele realizate în procesul de pregătire a viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului 2019.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Comunicat de presă privind impactul invocării art. 50 din TUE asupra comunităţii româneşti din Regatul Unit

21.03.2017

Invocarea, de către guvernul britanic, a articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, permite iniţierea negocierilor privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar nu presupune o…

Q&A – teme de interes în context Brexit

21.03.2017

1. Condiţii de muncă Q: Cum obţin card de muncă? A: Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii ca şi toţi…

Ambasada României promovează cooperarea bilaterală in prevenirea și combaterea exploatării prin muncă.

14.07.2017

Ieri, 13 iulie 2017, la Institutul Cultural Român din Londra, a avut loc un eveniment dedicat cooperării între autoritățile române și britanice în domeniul prevenirii și combaterii…