România

George Ciamba a inaugurat preşedinţia română a Forumului de cooperare în domeniul securităţii

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a inaugurat, miercuri, preşedinţia română a Forumului de cooperare în domeniul securităţii (FSC), din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Evenimentul a avut loc la Viena, la Palatul Hofburg - sediul OSCE, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), transmis AGERPRES.

Preşedinţia română a FSC, responsabilitate exercitată prin rotaţie odată la 19 ani, se derulează într-un context important pentru Organizaţie, legat de numeroase provocări de securitate, printre care amintim criza din şi jurul Ucrainei, fenomenul migraţiei, extremismul violent şi radicalizarea, terorismul, la care se adaugă erodarea permanentă a instrumentelor de creştere a măsurilor de creştere a încrederii şi de control al armamentelor convenţionale în Europa, mai arată sursa citată.

Ţinând cont de aceste provocări de securitate, preşedinţia română şi-a propus să dezbată în cele patru luni de mandat chestiuni legate de securitatea regională în Balcani şi în zona Mării Negre, aspecte ce urmăresc implementarea Rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU 1325 privind femeile, pacea şi securitatea, dar şi aspecte mai ample legate neproliferarea nucleară, securitatea cibernetică în dimensiunea militară, precum şi modul de funcţionare a instrumentelor privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii, cum ar fi Documentul de la Viena 2011, precizează MAE.

Preşedinţia va fi exercitată de ambasadorul Cristian Istrate, Reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

FSC este unul dintre cele două organisme de decizie ale OSCE (împreună cu Consiliul Permanent / PC). Înfiinţat în 1992, Forumul se reuneşte săptămânal şi oferă o platformă de evaluare şi dezbatere a problematicii de securitate şi de cooperare multilaterală pentru creşterea stabilităţii şi a securităţii în arealul OSCE.

FSC este mandatat să se ocupe de o gamă largă de aspecte politico-militare, de la securitatea tradiţională, la abordarea ameninţărilor, cum ar fi traficul de arme, inclusiv arme de distrugere în masă. Principalele sarcini ale acestuia includ consultări periodice şi de cooperare intensă pe probleme de securitate militară, negocierile privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii (în cadrul grupurilor de lucru), reducerea în continuare a riscurilor de conflict şi punerea în aplicare a măsurilor convenite. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Programări servicii la Secția consulară a Ambasadei României la Londra!

13.01.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Marea Britanie pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate categoriile de servicii consulare de care au nevoie. …

Anunț de interes pentru membrii comunității românești!

22.11.2016

Ambasada României la Londra informează cetățenii români – posesori de conturi de e-mail YAHOO, care au transmis solicitări (informații sau programări), prin e-mail, către adresele de…

EduVision 2020

27.01.2017

La 25 ianuarie, începând cu ora 14:30, a avut loc, în cadrul BETT (Târg de tehnologie educaţională organizat la Centrul de Expoziții ExCel, Londra, între 25-27 ianuarie), cea de a doua…