Întrebări frecvente

Traficul auto

  • Circulaţia auto

Atenţie! Circulaţia se desfăşoară pe partea stângă a drumului. Conducătorii de autoturisme înmatriculate în afara Marii Britanii care comit abateri la regimul circulaţiei rutiere sunt sancţionaţi de poliţiştii britanici cu amenzi de până la 900 de lire sterline. Totodată, se poate solicita contravenienţilor plata amenzii pe loc.

În situaţia în care şoferii străini nu pot plăti amenzile sau în cazul în care autovehiculele prezintă defecţiuni, poliţia poate lua măsura imobilizării autovehiculelor până la plata amenzii sau remedierea defecţiunii.
Măsura sus-menţionată va putea fi aplicată şi de către inspectori ai "Vehicle and Operator Services Agency" (VOSA - instituţie similară RAR), iar în cazul în care şoferii străini se află în imposibilitatea de a plăti amenda, inspectorii VOSA pot imobiliza autovehiculul, până la plata amenzii. 

În zona centrală a Londrei (marcată în trafic cu "C" roşu pe fond alb) accesul autovehiculelor în zilele lucrătoare, între orele 7.00 si 18.00, este permis pe baza "taxei de aglomeraţie" (Congestion Charge), care se plăteşte electronic pentru un autovehicul determinat. Zona în care se aplică şi modalităţile de plată sunt precizate pe site-ul Autorităţii de Transport din Londra, la adresa 
http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă (120£) circulaţia pe banda rezervată autobuzelor, în intervalele orare precizate pe indicatoare.

  • Asigurarea auto

Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Marii Britanii.
Poliţa de asigurare a maşinii oferă automat acoperirea minimă de răspundere civilă prevăzută de lege. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă şi pentru călătoriile în străinătate.
Cartea verde serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional şi facilitează procedurile în urma unui accident auto. Dacă nu luaţi Cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

  • Centura de siguranţă

Este obligatorie pentru ocupanţii locurilor din faţă.

  • Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.  
  • Parcarea

Parcarea se poate face numai în locurile şi în intervalele orare permise.

Atenţie! Multe din locurile de parcare situate în lungul străzilor sunt rezervate, permanent sau în anumite intervale orare, rezidenţilor din zonă, pe baza de autorizaţie emisă, contra cost, de consiliul local. Parcarea altor vehicule în astfel de zone este sancţionată cu amendă.

În general, plata parcării se face prin introducerea de monede sau a cardului electronic în aparatele de parcare, care eliberează un tichet (conform timpului dorit de parcare). Tichetul trebuie afişat la vedere, în geamul sau pe bordul autoturismului.

Tot mai multe zone de parcare situate in centrul Londrei au trecut insa exclusiv la sistemul de plata electronica prin telefonul mobil, pe baza unui cont deschis anterior pentru un card bancar si pentru un vehicul determinat.

Atenţie! Neplata parcării atrage imobilizarea autovehiculului.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Marea Britanie, legislaţia interzice folosirea aparatelor care bruiază semnalul radar, precum şi utilizarea dispozitivelor pentru detectarea aparatelor radar.
Este permisă utilizarea dispozitivelor GPS care conţin softuri actualizate cu poziţionarea radarelor fixe.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Marea Britanie.

În cazul în care doriţi să vă stabiliţi în Marea Britanie există posibilitatea schimbării permisului de conducere românesc în permis britanic. Schimbarea permisului se va face fără susţinerea unui examen auto, achitând o taxă care începe de la 49 de lire sterline. Formularele pentru schimbarea permisului auto pot fi obţinute la orice oficiu poştal din Marea Britanie.

Detalii suplimentare pot fi obţinute de la DVLA (www.dvla.gov.uk).

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie 

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. 
În caz de accident grav, cu răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Marea Britanie care figurează pe Cartea verde.

 

Comunicat de presă privind impactul invocării art. 50 din TUE asupra comunităţii româneşti din Regatul Unit

21.03.2017

În contextul apropierii datei invocării, de către guvernul britanic, a articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, precizăm că acest gest permite iniţierea negocierilor privind retragerea…

Q&A – teme de interes în context Brexit

21.03.2017

1. Condiţii de muncă Q: Cum obţin card de muncă? A: Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii ca şi toţi…

România participă cu Pavilion național la IFE 2017, cea mai importantă manifestare expozițională de profil alimentar din Marea Britanie

23.03.2017

La 21 martie 2017, Ambasadorul României la Londra, domnul Dan Mihalache, a vizitat Pavilionul României din cadrul târgului International Food & Drink Event (IFE), care se desfășoarǎ între …