Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Important! Toate serviciile consulare la Secția consulară din Londra se prestează NUMAI pe bază de programare prealabilă.

Programările sunt disponibile pe pagina web E-Consulat www.econsulat.ro.

 

  • Doriţi ca actele de stare civilă britanice să fie valabile şi în România?

Ambasada României la Londra înscrie în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere, căsătorie sau deces emise de autorităţile britanice şi elibereaza certificate românesti.

Actele necesare transcrierii se depun la ambasadă; solicitantul cetăţean român, trebuie să se prezinte personal pentru semnarea în faţa consulului a unei declaraţii notariale la depunerea sau, după caz, ridicarea actului.

Depunerea cererii se face numai pe bază de programare, de preferat, prin portalul extern al aplicației E-Consulat, la adresa https://www.econsulat.ro/ sau la sediul Secției Consulare.

Cetăţenii care nu doresc efectuarea transcrierii actului de stare civilă la Ambasadă si nu se deplasează în România pentru aceasta, pot împuternici o persoană în România pentru a efectua transcrierea la Serviciul de stare civilă din localitatea de domiciliu.

NU se primesc lucrări incomplete, deoarece acestea nu se pot prelucra.

Atenţie! Actele de stare civilă ale cetăţenilor români (certificat de naştere, certificat de căsătorie) întocmite în străinătate au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civila române.

Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la naşterea copilului sau înregistrarea căsătoriei la autorităţile străine să solicite transcrierea acestor acte.

Legea 201 din 2009 prevede că, în cazul în care întocmirea actului nu a fost făcută la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, acesta se face în România la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul părinţilor.

Cererea de înscriere a naşterii se depune doar de către unul dintre părinţi (cetăţean român), iar ridicarea se face, dacă nu există probleme în acte, în aceiași zi! Dacă doriți să depuneți actele și pentru eliberarea unui pașaport sau titlu de călătorie pentru fiica/fiul dumneavoastră, vă recomandăm să vă programați pentru înscrierea certificatului de naștere în ziua în care găsiți program disponibil pentru pașaport sau titlu de călătorie. În acest caz, va trebui să veniți ambii părinți și să aduceți și minorul/minora cu dumneavoastrăl!

Cererea de înscriere a căsătoriei se depune de către ambii soţi, iar ridicarea se face, dacă nu există probleme în acte, în aceiași zi!

Lista traducătorilor care își desfășoară activitatea în Marea Britanie dar sunt acreditați de către Ministerul Justiției din România poate fi obținută de la această adresă https://londra.mae.ro/node/1998.

Puteţi solicita informații suplimentare la adresa contact@informatiiconsulare.ro

Acest serviciu este scutit de taxe consulare!

Comunicat de presă privind impactul invocării art. 50 din TUE asupra comunităţii româneşti din Regatul Unit

21.03.2017

Invocarea, de către guvernul britanic, a articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, permite iniţierea negocierilor privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar nu presupune o…

Q&A – teme de interes în context Brexit

21.03.2017

1. Condiţii de muncă Q: Cum obţin card de muncă? A: Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii ca şi toţi…

Vizita ambasadorului României la Cardiff (26 - 27 martie 2017)

28.03.2017

În perioada 26-27 martie a.c. ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache, a efectuat o vizită de lucru la Cardiff, în Ţara Galilor. Din…