Cetăţenia română

Clarificarea cetăţeniei române

Important! Toate serviciile consulare la Secția consulară din Londra se prestează numai pe bază de programare prealabilă. Programările sunt disponibile pe pagina web: 

Clarificarea statutului juridic în raportul cu statul român  

 

Descriere serviciu

Cetăţeanul român care are domiciliul în străinătate şi solicită autorităţilor române eliberarea documentelor de identitate, călătorie sau stare civilă, dar nu poate face dovada cetăţeniei române, i se eliberează documentele respective numai după ce se atestă calitatea de cetăţean român. În baza îndeplinirii procedurii de clarificare a cetăţeniei române, solicitantului i se va elibera un atestat de cetăţenie română.

Condiţii

Solicitantul, persoană majoră, va adresa autorităţilor române competente (prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din străinătate) o cerere însoţită de documente justificative.

Acte necesare

  • Pașaport, original și o copie;
  • Acte de stare civilă, original și o copie;
  • Documente privind schimbarea numelui, original și o copie;
  • Certificatul de naturalizare, dacă este cazul, original și o copie;
  • Documentul prin care solicitantul/părinții au obținut cetățenia altui stat după plecarea din România și data acordării acesteia, original și o copie;
  • Orice acte care pot veni în sprijinul cererii, original și o copie.

Taxa consulară

Verificați lista taxelor consulare apăsând aici

Mod soluţionare

Întâi trebuie să vă înregistrați pe platforma www.econsulat.ro și să completați Cererea pentru Clarificarea statutului juridic in raport cu statul roman, disponibilă pe aceasta platformă.

Cererea, însoțită de documentele justificative, se transmite prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe autorității competente din România (Ministerul Afacerilor Interne - Direcția Generală de Pașapoarte). După îndeplinirea procedurii de clarificare a cetăţeniei române, misiunea diplomatică/oficiul consular eliberează solicitantului un Atestat de cetăţenie română sau o Adeverință că nu mai este cetățean român.

Finalizare proces

La această cerere se va primi un răspuns din partea autorităților române, iar solicitantul va primi îndrumările necesare, respectiv:

  • Dacă cetăţenia română a fost păstrată, urmează procedura de reglementare pe linie de stare civilă, schimbări de nume/prenume şi apoi cererea de paşaport,
  • Dacă cetăţenia română a fost pierdută, urmează procedura de redobândire a cetățeniei române.

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …