Despre noi

Clădirile Ambasadei

Pe lângă clădirea Arundel House, Palace Green nr. 4, Ambasada României la Londra beneficiază şi de o clădire situată în Belgrave Square nr. 1.

Clădirea din Belgrave Square nr. 1 face parte din complexul arhitectural Belgrave Square, din districtul cunoscut generic astăzi ca „Belgravia”. Construcţia complexului a început în 1820. În prealabil se numea „Five Fields” şi era o zonă rurală mlăştinoasă între Londra şi satul Knightsbridge. Astăzi este unul dintre cele mai faimoase şi la modă districte ale Londrei, în vecinătatea Palatului Buckingham, a Hyde Park şi a Serpentine Gallery, Victoria&Albert Museum precum şi a uneia din cele mai luxoase zone comerciale exclusiviste din lume – Sloane Street – Knightsbridge.

La începutul secolul al XIX–lea, familia Grosvenor, duci de Westminster, a început dezvoltarea zonei. Numele Belgrave provine de la una dintre proprietăţile acestora din Cheshire sau Leicestershire. Terenul aparţine Grosvenor Imobiliare (Ducele de Westminster). Aceştia l-au achiziţionat în 1656, prin mariajul dintre Thomas Grosvenor şi Mary Davis, moştenitoarea “Belgravia” şi a mai multor proprietăţi din zonă. Complexul Belgrave are o suprafaţă de 10 acri (aproximativ 4 hectare) şi cuprinde un ansamblu de 49 de clădiri.

Grădina centrală din complexul Belgrave Square are multiple întrebuinţări, de la loc de joacă pentru copii şi teren de tenis până la loc de promenadă şi picnic, fiind totodată şi spaţiu de expoziţii de sculptură în aer liber. Accesul este permis doar pentru riverani şi persoanele care lucrează în instituţiile cu sediul aici.

Complexul architectural a fost construit de Thomas Cubitt şi William Seth-Smith, iar designul clădirilor este semnat de George Basevi şi Lewis Cubitt. Stilul architectural general este dificil de atribuit, fiind clasificat între Greek Revival şi post-Georgian şi pre-Victorian.

Locuitorii au fost întotdeauna membri ai cercurilor aristocratice şi politicieni de nivel înalt, precum Sir Ralph Howard, al cărui unchi era Earl de Wicklow, fost parlamentar cu proprietăţi vaste în Irlanda. O serie de ambasade şi instituţii importante îşi au sediul sau reşedinţa aici, cum ar fi Ambasada României şi Institutul Cultural Român la nr.1, Ambasadele Germaniei, Spaniei, Belgiei, Turciei, Serbiei, Institutul Cultural Italian, Societatea Regală a Psihiatrilor sau Societatea  Industriei Chimice.

Clădirea de la numărul 1 aparţine Ministerului Afacerilor Externe al României, fiind achiziţionată de statul român în 1936, în timpul Regelui Carol al II-lea, sub forma unei concesiuni pe o perioadă de 999 de ani. A fost construită prima din scuar şi face parte din aripa de Nord Vest a complexului. Edificiul are gradul 1 ca importanţă arhitecturală, ceea ce înseamnă că este patrimoniu protejat de către Consiliul Westminster şi Patrimoniul Britanic. Clădirea este impresionantă ca suprafaţă – 4 etaje plus mansardă şi demisol, înconjurat de o grădină englezească – în total peste 1.500 mp. Clădirea are o utilizare complexă: din 1936 până în 2005 a fost reşedinţa oficială a Ambasadorilor României la Londra precum şi spaţiu de reprezentare pentru recepţiile diplomatice şi evenimentele publice organizate de Ambasadă. Tot aici au locuit şi o parte a personalului diplomatic al Ambasadei. Din 2006, odată cu înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Londra şi oferirea spre folosinţă a spaţiului din Belgrave Square nr. 1 pentru găzduirea sediului său, clădirea este folosită în comun de către Ambasada României și Institutul Cultural Român Londra pentru recepţii şi evenimente culturale.

 

     
 

În prim plan

Comunicat de presă privind impactul invocării art. 50 din TUE asupra comunităţii româneşti din Regatul Unit

21.03.2017

Invocarea, de către guvernul britanic, a articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, permite iniţierea negocierilor privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar nu presupune o…

Q&A – teme de interes în context Brexit

21.03.2017

1. Condiţii de muncă Q: Cum obţin card de muncă? A: Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi pe piaţa britanică a muncii ca şi toţi…

În atenţia comunităţii:

28.09.2017

Ambasada României la Londra a solicitat Ministerului Finanţelor Publice clarificări în legătură cu „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din…