Prima pagină

Scurt istoric

Relaţiile diplomatice dintre România şi Marea Britanie au fost stabilite la 20 februarie 1880, la doi după încheierea războiului de independenţă împotriva Imperiului Otoman, desfăşurat între anii 1877-1878.

În aceeaşi zi, relaţiile diplomatice româno-britanice au fost stabilite la nivel de legaţie. Consulul general al Marii Britanii la Bucureşti, William Arthur White, a fost primul dintre reprezentanţii guvernelor celor trei Mari Puteri care şi-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Trimis extraordinar şi Ministru plenipotenţiar al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord la Bucureşti, după îndeplinirea formalităţilor protocolare la Ministerul Afacerilor Străine.

În baza reciprocităţii, guvernul de la Bucureşti l-a numit pe Nicolae Callimachi-Catargiu, fost ministru de externe şi agent diplomatic al României la Paris, Trimis extraordinar şi Ministru plenipotenţiar al României la Londra. La 19 iulie 1880, acesta a prezentat scrisorile de acreditare Reginei Victoria.

Evenimentul a fost bine pregătit din vreme. Urmare misiunii diplomatice a poetului, scriitorului şi politicianului Vasile Alecsandri la Londra şi Paris, încununată de succesul obţinerii recunoaşterii Principatelor Unite de Marea Britanie şi Franţa, în 1860 au fost stabilite Agenţii diplomatice la Londra şi Paris.

Printre diplomaţii români de prestigiu care au lucrat la Londra se numără şi Mircea Eliade, tânăr asistent universitar care la 33 de ani era numit ataşat de presă şi cultură la Legaţia României în Regatul Unit. Acesta avea să devină faimos istoric al religiilor, filozof şi profesor al Universităţii din Chicago, de renume internaţional.

După revoluţia anti-comunistă din 1989, Marea Britanie a devenit un partener apropiat şi unul dintre principalii susţinători ai aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …