Brexit

Resurse utile

Pentru o informare corectă privind drepturile și obligațiile dumneavoastră în UK, vă invităm să consultați periodic:

 

1. Pagina de internet și paginile de Facebook ale Ambasadei României la Londra

 

2. Home Office a publicat, în limba română, un ghid oficial de îndrumare pentru înregistrarea cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit, respectiv statut de rezident permanent (settled status) și statut de stabilire provizorie (pre-settled status). Ghidul răspunde întrebărilor frecvente cu privire la procesul de înregistrare, cuprinde date de contact pentru asistență și instrucțiuni cum să aplicați pentru copii și tineri sub 21 ani.

Ghidul este disponibil la:

https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

 

De asemenea, Guvernul Marii Britanii a creat, în scopul informării cetăţenilor europeni:

  • o pagină a Campaniei de informare privind „Drepturile cetățenilor europeni în UK” post Brexit.

Informațiile publicate pot fi urmărite aici: https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/

  • o pagină guvernamentală privind ”Statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie: ce trebuie să ştiţi”.

Informațiile publicate pot fi urmărite aici:

  1. https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know (în limba engleză)
  2. https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know.ro (în limba română)

 

3.  Guvernul Marii Britanii operează, pe durata perioadei de înregistrare, un centru telefonic de suport și contact (EU Settlement Resolution Centre), în limba engleză, pentru cetățenii europeni, care doresc să adreseze întrebări cu privire la noul statut de rezident și la procedura de înregistrare.

Centrul este deschis de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00, cu excepția sărbătorilor legale (Bank Holidays), iar sâmbăta și duminica între orele 9:30 și 16:30.

 

Liniile telefonice disponibile cetățenilor europeni:

În Marea Britanie: +44 (0) 300 123 7379
În afara Marii Britanii: +44 (0) 203 080 0010

Pentru mai multe informații accesați: https://www.gov.uk/government/collections/eu-settlement-scheme-applicant-information

 

4. Informațiile oferite de Comisia Europeană care:

  •  pune la dispoziția cetățenilor europeni un set de răspunsuri la întrebările frecvente referitoare la rezultatul preliminar al negocierilor privind drepturile cetățenilor care au sosit în Marea Britanie până la data ieșirii acesteia din Uniunea Europeană (actualizat la 26.11.2018)

Informațiile din documentul ”Întrebări și răspunsuri – drepturile post-Brexit ale cetățenilor UE27 și britanici, așa cum au fost subliniate în Raportul Comun de către negociatorii pentru Uniunea Europeană și pentru UK” pot fi consultate, în limba română, aici:

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/2018-11-26_qa_citizens_rights_ro.pdf

De reținut: Conform Comisiei Europene, acest document interpretează Raportul Comun în scop informativ și nu trebuie interpretat ca text final al Acordului de Retragere.

i. Drepturile lucrătorilor români aflați în UK și cum vor fi influențate de Brexit

Brexit a creat o mare incertitudine în rândul cetățenilor UE care lucrează în Marea Britanie, astfel încât mulți se întreabă ce se va întâmpla cu dreptul de a munci, după Brexit.

Comisia Europeană a pregătit un videoclip prin care explică ce drepturi (muncă, pensii etc.) și cine va fi acoperit, conform proiectul de Acord dintre UE și UK.

Vă rugăm să aveți în vedere că, din perspectiva drepturilor cetățenilor, ”ziua Brexit” se referă la finalul perioadei de tranziție, respctiv 31 decembrie 2020.

Videoclipul despre drepturile lucrătorilor europeni poate fi urmărit, în limba română, aici: https://youtu.be/p7zLUh1J48c

 

ii. Statutul de stabilit în UK (”settled-status”) / stabilit temporar în UK (”pre-settled status”)

Mai multe detalii despre cum va putea fi obținut statutul de stabilit în UK (”settled-status”) sau de stabilit temporar în UK (”pre-settled status”) și cum vor fi protejate drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie, se regăsesc într-un alt videoclip al Comisiei Europene. Consultați informațiile furnizate de Comisia Europeană, aici:

https://www.youtube.com/watch?v=8u-gEEgc1xY&list=PLZgLtj57f7n0zlGLetWmzXLGsOY52tzBj&index=9&t=0s 

 

iii. Drepturile membrilor de familie și ale studenților post-Brexit

Pentru a afla mai multe detalii despre cum vor fi protejate drepturile membrilor de familie ai cetățenilor UE (români) și ale studenților europeni din UK, urmăriți videoclipul produs de Comsia Europeană (în limba română)

https://www.youtube.com/watch?v=vu1YzMnSd2E&feature=youtu.be

 

5. Asistență tehnică (Assisted Digital service) pentru persoanele care întâmpină dificultăți în solicitarea online a noului statut de rezident în UK (”settled status”).

Persoanele care are nu au acces sau nu au aptitudini tehnice, sau care nu consideră că pot completa formularul singuri pot beneficia de acest tip de suport tehnic.

Serviciul nu oferă consultanță pe problematica imigrației.

Sprijinul acordat de Assited Digital poate fi:

 

 

Mai multe informații regăsiți pe pagina guvernamentală:

https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-assisted-digital-service

 

6. Comisia Europeană pune la dispoziția cetățenilor europeni un set de răspunsuri la întrebările frecvente referitoare la drepturile cetățenilor, dar și alte aspecte, precum transport, servicii financiare, etc. în cazul în care Marea Britanie părăsește UE fără un acord ("no deal"): https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/contingency-qanda_en.pdf 

 

7. Drepturile cetățenilor UE și procedura (pre)Settled Status: https://londra.mae.ro/sites/londra.mae.ro/files/prezentare_finala_seraphus_ro_21mar2019.pdf

 

 

În prim plan

Study programmes in English Language organised by the University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia, Romania

04.06.2019

The University “1 Decembrie 1918” from Alba Iulia offers study programmes in English Language (Archaeology, Business Administration, Informatics – Master’s degree of Business Administration). …

COMUNICAT Sesiunea de informare despre drepturile cetățenilor români post-Brexit în Marea Britanie

22.03.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene la Londra, a organizat joi, 21 martie 2019, o sesiune de informare cu…