Muncă şi afaceri sociale

Evoluţii recente privind accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie

Întâlnire cu comunitatea românească din Birmingham

Duminică, 20 septembrie 2015, atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul ambasadei României la Londra a participat la o întâlnire cu comunitatea românească din Birmingham, pentru a oferi servicii de consiliere în domeniile muncii și social. Întâlnirea s-a desfășurat la locul de slujire al Parohiei Ortodoxe Române din Birmingham (biserica St. Anthony din Kingshurst).

 

După încheierea slujbei religioase, atașatul pe probleme de muncă și sociale a susținut o prezentare a rolului său de consiliere a cetățenilor români cu privire la legislația britanică aplicabilă, precum și la proiectul implementat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu scopul creșterii nivelului de informare a cetățenilor români din străinătate, prin amplasarea unor puncte de informare de tip infochioșc în opt state membre, inclusiv Marea Britanie. În luna august a.c., au fost instalate 3 puncte de informare în Marea Britanie, respectiv în Birmingham (în biserica St. Anthony, locul obişnuit de slujire), Glasgow și Belfast.

 

Întâlnirea a continuat cu discuții separate cu o parte din cetățenii români prezenți, cu privire la problemele întâmpinate pe piața muncii, fiind oferite servicii de consiliere în  domeniile muncii și social. Vizita s-a încheiat cu accesarea infochioșcului amplasat la sediul bisericii și consultarea informațiilor în domeniul mobilității forței de muncă (procedura de angajare legală în Marea Britanie/România, drepturi și obligații la locul de muncă, recuperarea drepturilor salariale neplătite, prestațiile la care au dreptul lucrătorii români, etc).  

 

Cooperare româno-britanică în domeniul inspecției muncii

În perioada 7-11 septembrie 2015, o delegație a Inspecției Muncii din România, reprezentată de dl Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat și dl Cătălin Țacu, șef serviciu control relații de muncă, s-a aflat în Marea Britanie pentru a participa la  inspecții comune cu reprezentanții Autorității pentru Licențierea Operatorilor din Marea Britanie (Gangmasters Licensing Authority-GLA), privind posibile cazuri de exploatare prin muncă, ce implică inclusiv cetățeni români care desfășoară activități în agricultură.

Programul operațional în domeniul inspecției muncii a fost inițiat în urma unor plângeri primite din partea lucrătorilor români, care au sesizat probleme cu privire la modul de recrutare și condițiile de muncă la ferme din Marea Britanie. La operațiune au participat reprezentanții Inspecției Muncii din România, inspectori GLA, precum și experți ai autorităților britanice cu competențe în implementarea legislației muncii.

Principalele activități ale operațiunii au constat în discuții cu lucrătorii români care desfășoară activități în agricultură, la ferme din Kent și West Yorkshire, identificarea posibilelor victime ale exploatării prin muncă și a lucrătorilor care se află în risc de exploatare, verificarea condițiilor de muncă din punct de vedere al respectării legislației privind acordarea salariului minim la nivel național și a normelor privind sănătatea și securitatea la locul de muncă, verificarea modului de funcționare a companiilor implicate în procesul de recrutare a lucrătorilor și a respectării cadrului normativ în vigoare.

Vizita reprezentanților Inspecției Muncii s-a încheiat cu o întâlnire la sediul Ministerului de Interne (Home Office) din Marea Britanie, la care au participat reprezentanți ai acestei instituții, cu competențe în combaterea traficului de persoane pentru exploatare prin muncă și inspectori din cadrul GLA implicați în operațiunea în domeniul inspecției muncii. În cadrul întâlnirii au fost prezentate activitățile derulate la nivel operațional și s-a agreat continuarea colaborării cu partea română.

 

Ghid online privind condițiile de muncă din Marea Britanie

La 23 ianuarie 2015, confederația sindicală Trades Union Congress a publicat ghidul  „Condiții de muncă în Marea Britanie”, care conține informații referitoare la condițiile de acces pe piața britanică a muncii. Ghidul a fost elaborat cu scopul creșterii nivelului de informare a lucrătorilor europeni și este disponibil în 13 limbi străine, inclusiv limba română, putând fi accesat în format online la: http://www.tuc.org.uk/workingintheuk.

Ghidul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, ca parte a proiectului „O mai bună informare a lucrătorilor migranți prin cooperare transnațională”, având ca parteneri confederațiile sindicale LIGA din Ungaria și CARTEL ALFA din România.

Ghidul conține informații și sfaturi utile în domeniul muncii: plata drepturilor salariale, contractele de muncă, timpul de muncă, acordarea indemnizației pentru incapacitate de muncă, sănătatea și siguranța la locul de muncă, prestații familiale, soluționarea disputelor la locul de muncă, aderarea la un sindicat și contacte utile în Marea Britanie.

Prin accesarea ghidului în format online, persoanele interesate au posibilitatea, într-o primă etapă, să-și identifice statutul pe care îl dețin pe piata muncii (salariat, lucrător temporar, lucrător pe cont propriu), după care pot avea acces la drepturile pe care le dețin pe piața muncii ca urmare a acestui statut. Totodată, sunt prezentate o serie de alte informații utile pentru viitorii părinți (concediu maternitate/paternitate, indemnizatii și alte facilități).

 

 

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …