Actualitatea ambasadei

Vizita de lucru la Londra a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, doamna Natalia-Elena Intotero

În perioada 23-26 iunie a.c., a avut loc prima vizită în Marea Britanie a Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, doamna Natalia Intotero.  Programul vizitei demnitarului român a inclus, pe lângă participarea la ceremonia de decernare a premiilor în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, o agendă consistentă de întâlniri cu oficiali britanici (atât la nivel local cât și la nivel central), participarea la slujba duminicală la parohia Sf. Gheorghe din Londra, vizita la școala parohială, precum și participarea la evenimentele organizate de către ambasadă pentru a celebra Ziua Universală a Iei.

 

Vizita a debutat cu Gala „100 pentru Centenar”, un proiect al ministerului pentru Românii de Pretutindeni care urmărește promovarea elitelor românești din străinătate. La Londra au fost decernate zece distincții unor personalități ale diasporei românești din Marea Britanie: Sir George Iacobescu, Anne-Marie Martin, Nicolae Rațiu, Iolanda Costide, Preotul Constantin Popescu, Alina Balaţchi, Alexandra Dariescu, Marius Turda, Delia Dimitriu și Cristina Neagu. Totodată, pentru implicarea în păstrarea și promovarea identității românești din Marea Britanie, au primit diplome de merit organizații și membri marcanți ai comunității românești.

 

În cadrul întrevederilor cu oficialități guvernamentale britanice, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, demnitarul român a abordat teme de interes pentru cetățenii români care locuiesc în Regatul Unit. Împreună cu Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, ministrul Intotero a efectuat o deplasare la Brent unde a avut o discuție cu primarul Arshad Mahmood și cu liderul Consiliului Local, Muhammed Butt. Au fost abordate teme referitoare la situația comunității românești, precum și aspecte sociale și de integrare. În marja deplasării la Brent, ministrul a vizitat, împreună cu ambasadorul Dan Mihalache, Biroul de Eliberare de titluri de călătorie al Secției Consulare, amenajat la Brent Civic Centre.

 

La solicitarea părții britanice, delegația română condusă de ministrul Intotero a avut o întâlnire cu Lord Callanan, secretar de stat la Departamentul pentru Ieșirea UK din UE (DExEU).

La începutul întrevederii, Lordul Callanan a reiterat faptul că guvernul britanic este mulțumit de acordul la care s-a ajuns în problematica cetăţenilor europeni care locuiesc în UK și consideră că depune toate eforturile pentru a-i informa cât mai bine asupra modul în care autoritățile britanice vor respecta drepturile acestora și vor implementa aspectele agreate a Bruxelles. Ministrul Natalia-Elena Intotero a subliniat că se pune accent pe derularea unor campanii de consultare cu comunitatea românească din Regatul Unit, comunitate direct afectată de procesul Brexit, și care trebuie să fie parte a procesului decizional.

 

Exploatarea prin muncă și cazurile de sclavie modernă raportate în Marea Britanie, care au adesea drept victime cetățeni români, au fost temele principale de pe agenda convorbirilor ministrului Natalia-Elena Intotero cu ministrul de Stat pentru Imigrație, Caroline Nokes. Demnitarul și-a exprimat aprecierea față de interesul Guvernului britanic de a stopa fenomenul sclaviei moderne și s-a referit, de asemenea, la eforturile MRP, prin campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, de a-i face pe cei care pleacă sau vor să plece la lucru în afară să conștientizeze pericolele muncii la negru, să afle cum pot evita capcanele traficanților de persoane. Totodată, ministrul român și ministrul de stat britanic au evaluat stadiul în care se află Proiectul de Strategie Comună privind Sclavia Modernă (UK-Romania Joint Strategy on Modern Slavery) și Protocolul din 2014 al Organizației Internaționale a Muncii, privind Munca Forțată.

 

Vizita a avut şi o componentă comunitară, delegația ministerului pentru Românii de Pretutindeni, însoțită de șeful misiunii diplomatice de la Londra, a participat la slujba duminicală de la Parohia Sf Gheorghe din centrul Londrei unde au avut ocazia să interacționeze cu membri ai comunității. Cu această ocazie au fost vizitate cele două grupe de copii care urmează cursurile Școlii parohiale. Oficialii români au stat de vorbă cu părinții, copiii și profesorii acestora și au prezentat proiectele pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le derulează în beneficiul românilor care locuiesc în afara granițelor: cursurile de limbă română, facilitățile de finanțare a proiectelor educaționale din diaspora, distribuirea de manuale școlare pentru școlile de limbă română din diaspora precum și taberele ARC.

 

Vizita s-a încheiat într-o notă de sărbătoare, delegația Ministerului pentru Românii de Pretutindeni participând la un eveniment care a marcat Ziua Universală a Iei. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în parteneriat cu Institutul Cultural Român la Londra  și asociația Romanian Women in UK. Expoziția din Galeria Brâncuși a inclus vernisajul expoziției 'Shapes and Signs' a doamnei Ioana Corduneanu, urmat de un concert de muzică românească.

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …