Actualitatea ambasadei

Vizita la Chester şi Liverpool a Ambasadorului României la Londra

La 31 mai-1 iunie a.c. la invitaţia autorităţilor locale şi a mediului de afaceri din zonă, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dr Ion Jinga, a efectuat o vizită de lucru în Chester şi Liverpool. A fost însoţit de către Dr Mihai Delcea, şeful Biroului Consular Edinburgh şi Viorel Raducănescu, consulul onorific român în districtele Merseyside, Cheshire, Derbyshire, Staffordshire şi  Nottinghamshire.

Vizita a fost organizată în contextul în care autorităţile locale din zonă, mediul de afaceri şi o parte semnificativă a spectrului politic sunt preocupaţi de ascensiunea ideilor populiste şi naţionaliste, cu efecte vizibile în unele manifestări împotriva străinilor, îndeosebi a celor veniţi din Europa de Est.

Au avut loc întâlniri şi discuţii cu Dr Sajjad Karim,  membru al PE, ales în circumscripţia de Nord Vest a Angliei, Graham Evans, membru al Parlamentului britanic, ales în circumscripţia Weaver Vale - ambii  din partea Partidului Conservator; cu Mike Jones, Preşedinte  al Consiliului local Cheshire West, Bob Rudd, primar al oraşului Chester, Alan Mckie, Stuart Parker, Val Allen - consilieri în cadrul Consiliului Cheshire West; cu conducerea aeroportului John Lenon din Liverpool, reprezentanţi ai mass media locale ('The Bay' Radio Station, CD&P Media), ai Agenţiei Britanice pentru Comerţ şi Investiţii (UKTI), ai unor companii private din Chester şi Livepool   (Merseylink, Mott McDonald, GVA, Kier Infrastructure, AquaNovis, NR Associates, Trinity Mirror Newspaper Group, Scarisbrick Estates Ltd), precum şi cu experţi în redactarea de proiecte europene.

Cei doi parlamentari ai Partidului Conservator au exprimat preocuparea pentru impactul pe care mesajele  pupuliste şi eurosceptice l-au avut în alegerile recente pentru Parlamentul European, remarcând că în multe confruntări politice s-a trecut dincolo de limita unui dialog civilizat şi au fost promovate idei xenofobe. Dr Sajjad Karim, MEP reales pentru a treia oară, a cerut scuze pentru campania defăimătoare la adresa românilor: “Îmi cer scuze pentru limbajul folosit de UKIP în campania electorală, care a adus deservicii atât României cât şi Marii Britanii. România este un prieten vechi şi constant al UK”. După discuţia cu ambasadorul României, Sajjad Karim a postat pe Twitter: “After awful bigoted un-British electoral campaign referring Romanians by @UKIP I have reached out to repair with Romanian Ambassador.

În cadrul ceremoniei de lansare a site-ului Romania Gateway, eurodeputatul conservator a arătat că este în interesul comunităţilor de afaceri din România şi Marea Britanie să folosească din plin oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, “care nu poate să existe fără mobilitatea forţei de muncă”. Totodată,  şi-a exprimat interesul de a coopera cu reprezentanţii români în Parlamentul European, în vederea promovării de proiecte comune de modernizare a infrastructurii, a protecţiei mediului  şi regenerării, inclusiv în cadrul Strategiei Dunării, pentru atragererea de fonduri europene şi susţinerea de proiecte politice în spiritul înţelegerii, toleranţei şi democraţiei. A pledat pentru cooperarea cu România şi într-un interviu acordat postului de radio The Bay Radio, Lancashire.

În cadrul  discuţiilor ambasadorului Ion Jinga cu reprezentanţii Consiliului Local Cheshire şi Primariei Chester, a fost evocat interesul de a coopera cu mediul public şi privat din România pentru fructificarea potenţialului de dezvoltare oferit de cooperarea descentralizată în domeniile economic şi de afaceri, regenerare urbană  şi posibilităţile de finanţare din fonduri europene a proiectelor.

Exită un interes semnificativ pentru organizarea unei misiuni economice din zona Liverpool / Chester în România, interlocutorii solicitând sprijinul Ambasadei pentru demersurile pe care Romania Gateway le intreprinde in identificarea de proiecte comune cu parteneri în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Argeş, Vâlcea şi Arad. Pentru a efectua propriile evaluări asupra potenţialului de cooperare, ar urma ca membri ai Consiliului Chestshire să participe la  misiuni de prospectare în România şi să interacţioneze direct  cu autorităţile locale române.

Ambasadorul a subliniat deschiderea autorităţilor de la Bucureşti şi a Ambasadei României la Londra faţă de promovarea activă a cooperării, atât la nivel de autorităţi publice  locale, cât şi cu mediul privat. După vizita de lucru la Chester şi Liverpool, ambasadorul Jinga a publicat un articol pe blogul personal din Huffington Post UK. Acest articol, interviul europarlamentarului Sajjad Karim şi comentariile apărute în presa locală în urma vizitei, pot fi accesate la următoarele link-uri:

http://www.huffingtonpost.co.uk/../../dr-ion-jinga/freedoms-and-freemen_b_5440757.html

vimeo.com/97008954?email_id=Y2xpcF90cmFuc2NvZGVkfGZiY2JkYWI0NDdlNmQ4ZjBkMzEzMWRkMWEyMWY0MDg5OHwyODY1ODIxNHwxNDAxNTg0ODMwfDc3MDE%3D&utm_campaign=7701&utm_medium=clip-transcode_complete-finished-20120100&utm_source=email

 

http://www.liverpoolecho.co.uk/news/business/liverpool-john-lennon-airport-hosts-7203293

 

În prim plan

Precizări cu privire la existența unui număr suficient buletine vot la alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul Național din 26 mai 2019

26.05.2019

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru…

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019

23.05.2019

Modelele buletinelor de vot ce vor fi utilizate la referendumul naţional din data de 26 mai 2019 …